reparatie van saxofoons

Een saxofoon bestaat uit harde en zachte delen. De harde (vaak van messing), gaan erg lang mee als je er voorzichtig mee omgaat. Na verloop van vele jaren komt er wat speling op asjes en draaipunten, maar dat is te corrigeren. De zachte delen van de sax, polsters, vilt en kurk, moeten na ongeveer 6 à 10 jaar vervangen worden. Een polster bestaat uit karton en vilt, bekleed met leer. Tijdens het bespelen van een sax komt er veel vocht in je sax terecht. Door het telkens nat worden en weer opdrogen van de polsters worden deze op een gegeven moment hard en sluiten ze de toongaten niet meer af. De sax spreekt nu moeilijk aan: tijd voor een bezoek aan de reparateur.

Reparatie van een saxofoon is een echt precisiewerk: alle kleppen moeten perfect sluiten, want een minimaal lekje kan al verstrekkende gevolgen hebben voor hoe een saxofoon aanspreekt. Ik gebruik standaard polsters met kunststof resonator. Wilt u een ander type polster, dan kan dat besteld worden.
Bij een revisie wordt uw sax geheel gedemonteerd en schoongemaakt, alle polsters, kurk en viltjes worden vervangen. Waar nodig worden de veertjes vervangen, stangetjes en draaipunten worden gesmeerd, speling op stangetjes en draaipunten wordt verholpen en de kleppen worden afgesteld om de sax zo zuiver mogelijk te laten klinken. Helemaal zuiver is een sax nooit: bij het bepalen van de juiste plaats van de toongaten is een compromis gezocht tussen de octaven. Aan de bespeler de taak om dit door goed intoneren te corrigeren.
Een volledige revisie van uw saxofoon kost € 400,- tot € 600,-. Voor het poetsen van een verzilverde sax geldt een meerprijs van € 75,- Zowel op een revisie als op andere reparaties krijgt u een jaar garantie. Bovendien heeft u na een revisie recht op een servicebeurt binnen 1 jaar.